18 Ocak 2007 Perşembe

Yaratıcılık nereye gitti?

Küçüklüğümden beri müzikle iç içeyim. Hep gözlemledim ve bu süreçte öğrendiğim en önemli şey, eğer biryerlere gelmek istiyorsanız yaratıcı olmanız gerektiğidir. İsimler ve hatta sesler unutuluyor ama eserler unutulmuyor.
Son zamanlarda yeni çıkan yerli ve yabancı popüler şarkıcı ve grupları şöyle bir gözden geçirdiğinizde karşınıza ilginç bir manzara çıkıyor. Çoğu, cover ya da remix adı altında eski ve tutulmuş parçaları alıp, biraz tamirci terimiyle olacak ama, modifiye ediyor. Sonra da piyasaya çıkarıyorlar. Kasetleri satıyor, listelerde üst sıralara yükseliyorlar. İşte burada dikkat edilmesi gereken nokta sanatçının mı yok sa eserin mi sattığı. Sanırım eser satıyor. Çok geçmeden, 2 bilemediniz 3 yıl sonra o grubun ya da sanatçının adını neredeyse hiç kimse hatırlamıyor. Hatta eskiden kendi eserleriyle bir yerlere gelmeyi başarmış grup ve sanatçılar da bu aralar aynı yönteme başvuruyorlar. Neden bu kadar yeteneği ve birikimi boşa harcıyorlar. Yapılması gereken aslında çok da zor değil. Sadece kendi eserlerini satmak, iyi yada kötü her ürünün alıcısı vardır derler. Ama çalışmak gerekiyor. Yoksa bu mu sorun? Tembellik mi ediyorlar? Orasını bilmek ve düşünmek bana düşmez ama azıcık nota bilgimle söyleyebilirim ki beste olasılıkları sonsuzdur ve müzik duygulara hitab eder. Duygu ile sonsuz olasılıkları birleştiriseniz kalpleri fethedersiniz. Aksi halde sadece ziyaret edebilirsiniz. Haksız mıyım?

1 yorum:

Merkal dedi ki...

Sevgili hocam, insanlara geçer akçe olarak kısa yoldan köşe dönmeyi öğretirsen ve başarının ölçüsü çok albüm satıp para kazanmak olursa işte geldiğimiz nokta da bu olur.

Diğer bir neden de insanların yaratıcılıklarının törpülenmesi ve sokakta birbirinin tıpatıp ayni tiplerin dolaşıyor olması.Maalesef bu globalizm dedikleri tek tip insan yaratmayi başardı. Yaratıcı ve gönül gözüyle gören insanların sayısı azaldı. Bir daha o eski şaheserleri ortaya koyacak kıvamda adam sayisi az, o yüzden de en kolay yolu seçip eski eserleri yeniden, bazen de iğrenç bir şekilde aranje ediyorlar...